Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2020 17:54 - Писмото до църквата в Сардис
Автор: lamb Категория: Други   
Прочетен: 228 Коментари: 1 Гласове:
9 Откровение 1:11 Каквото виждаш, напиши на книга и го прати до седемте църкви: до Ефес, до Смирна, до Пергам, до Тиатир, до Сардис (...). Петото писмо е адресирано до църквата в град Сардис, име, означаващо: «Това, което остава».
Сардис, някогашната столица на царство Лидия, бил превзет от персийския цар Кир през 547г. пр. Хр.,по време на управлението на легендарния лидийски цар Крез.
През 17г. сл. Хр., градът изгубил величието си вследствие на ужасно земетресение, което напълно го опустошило. Когато Йоан пишел книгата Откровение, градът все още се строял отново.Откровение 3:1 До ангела на сардиската църква пиши:«Това казва Онзи, Който има седемте Божии духове и седемте звезди.»Подобно на предишните писма, и писмото до Сардис започва с портрет на Исус, както е бил открит на Йоан.Какво символизира този портрет?Откровение 1:4,16 Благодат и мир да бъде на вас от Онзи, Който е и Който е бил, и Който иде, и от седемте духове, които са пред Неговия престол.(...)И имаше в десницата Си седем звезди.
Откровение 3:1 Това казва Онзи, Който има седемте Божии духове.Седемте Божии духове, които са «седемте очи» на Агнето, символизират всезнанието на Исус: Той знае всичко, Той вижда всичко, т.к. Седемте Духове са «разпратени по цялата земя».Откровение 5:6 И видях между престола и четирите живи същества, между тях и старейшините, че стоеше Агнец, като заклан, който имаше седем рога и седем очи, които са седемте Божии духа, разпратени по цялата земя.Притчи 15:3Очите Господни са на всяко място и наблюдават злите и добрите.И така, Исус се представя на църквата в Сардис като Един, Който вижда всичко, отвъд това, което могат да видят хората или дори да схванат.Еремия 16:17 Защото очите Ми са върху всичките им пътища; те не са скрити от лицето Ми, нито беззаконието им е скрито от очите Ми.Пророчеството от Исая 11 говори за Исус и Седемте Божи духове.
Откровение 3:1 До ангела на сардиската църква пиши:«Това казва Онзи, Който има седемте Божии духове и седемте звезди.»Нещо повече, както видяхме в писмото до Ефес, Исус се представя като Един, Които има седемте звезди, показвайки, че въпреки недоброто духовно състояние на църквата, Исус продължава да бъде с нея.
Откровение 1:16,20 Имаше в десницата Си седем звезди.(...) Седемте звезди са ангелите на седемте църкви.Откровение 3:1 До ангела на сардиската църква пиши:
«Това казва Онзи, Който има седемте Божии духове и седемте звезди: “Зная твоите дела, че на име си жив, но всъщност си мъртъв.”»За първи път, Исус не започва писмото с похвала.Въпреки че се считал за жив, Сардис бил духовно мъртъв.Откровение 3:1 Зная твоите дела, че на име си жив, но всъщност си мъртъв.
Теолозите се занимавали повече с тълкувания на Евангелието, отколкото с това да го живеят в сърцата си.Откровение 3:2 Бъди буден и укрепвай останалото, което е било близо до умиране.Защото не намерих делата ти съвършени пред Моя Бог.След това, Исус съветва Сардис да поднови своята връзка с Бога,тоест да преоткрие истинската вяра.Тази вяра върви ръка за ръка с преобазения живот, който подбужда вярващия към добри дела.Подчинението на Бога не е само външна поза, преди всичко, то е служба от любов.Яков 2:26 Вярата, отделена от дела, е мъртва.Откровение 3:3 Затова помни как си приел и си чул и го пази, и се покай.Подобно на Ефес, Исус отправя покана към Сардис да се върне към първата си любов,към своята ревност, когато Библията е била преоткрита като единствен източник на християнската вяра, отхвърляйки човешките традиции, изпълнени с езически ритуали и вярвания.Но Господ отговори на Моисей: «Който е съгрешил против Мене, него ще залича от книгата Си.»Както е посочено и в писмото до църквата в Сардис, напълно е възможно нечие име да бъде изличено от книгата на живота.Затова постоянството е много важно.Псалм 69:28 Да се изличат от книгата на живота и с праведните да не се запишат.Библията ясно отстоява:постоянството е най-важно за нашето спасение.«Но който устои докрай, той ще бъде спасен.» (Матей 24:13)«Чрез твърдостта си ще спечелите душите си.» (Лука 21:19)«Защото ви е нужно търпение, така че, като извършите Божията воля, да получите обещаното.» (Евреи 10:36)Липсата на постоянство пък е заплаха за нашето спасение:
«Когато обаче праведният се отвърне от правдата си и извърши неправда, като извърши всички мерзости, които нечестивият върши, тогава ще живее ли? Нито едно от праведните дела, които е извършил, няма да се помни; за престъплението, което е извършил,и за греха, който е извършил, заради тях ще умре.» (Езекил 18:24)
Най-добрият път към постоянство е като пребъдваме в Исус:«Ако някой не пребъде в Мене, той бива изхвърлен навън.»Когато е бил на земята, Исус е казал, че ще изповяда имената на победилите пред Отец и ангелите, но при едно условие...Матей 10:32,33 И така, всеки, който изповяда Мене пред човеците, ще го изповядам и Аз пред Моя Отец, Който е на небесата.Но всеки, който се отрече от Мене пред човеците, ще се отрека и Аз от него пред Моя Отец, Който е на небесата.Позицията на Исус е логична: ако ние изповядаме,че сме Негови братя и сестри и се държим като такива, Той ще направи същото за нас пред Своя Отец.А сега, какво е личното приложение на писмото до Сардис за всеки от нас?Винаги трябва да сме сигурни,че вярата ни,гореща по времето на нашето духовно обръщане, не се е охладила,която докарва сън... или смърт!«Но внимавайте, да не натежат сърцата ви от преяждане, пиянство и житейски грижи и онзи ден да ви постигне внезапно като примка.» (Лука 21:34).Църквата в Сардис не е последвала този ценен съвет и се е оставила да заспи.Нека винаги да останем бдителни и постоянни във вярата, за да може името ни да остане записано в книгата на живота на нашия Спасител и Господ, Исус Христос.


Тагове:   Вяра,   надежда,   любов,   Исус,


Гласувай:
9
01. elizabethborislavova - поуката е друга
03.04.2020 21:04
Преди всичко трябва да разберем, че седемте църкви са седемте етапа на развиите на новозаветната църква. С изключение на последния, Лаодикийския, всички са отминали. Те не са основа за нравственост и поведение, а просот описва састоянието през този период. Сега е лаодикийския период и седмата църква, най-съвършената е изплюта, избълвана, изповръщана. Тя включва условон казана адветнти и петдесятни общества
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lamb
Категория: Други
Прочетен: 71014
Постинги: 145
Коментари: 38
Гласове: 1222
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930