Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03 19:00 - Какво казва Библията за паническите атаки?
Автор: lamb Категория: Други   
Прочетен: 979 Коментари: 0 Гласове:
41


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Паническата атака е „отделен период на силен страх или дискомфорт при липса на реална опасност, който е придружен от поне 4  соматични или когнитивни симптоми. " Симптомите включват неща като сърцебиене, изпотяване, студени тръпки, горещи вълни, треперене, усещане за изтръпване, задух, усещане за задавяне, болка в гърдите, гадене, световъртеж, чувство за нереалност или откъсване, страх от полудяване и дори страх от смърт. Атаките могат да бъдат предизвикани от специфични сигнали (като напомняния за минали травми). Паническите атаки обикновено започват внезапно и достигат връх за десет или по-малко минути. Паническите атаки са характеристика на някои медицински състояния и някои психични разстройства. Тези, които са преживели панически атаки, могат да потвърдят колко страшни могат да бъдат епизодите.

Много фактори - включително биология, наследственост, темперамент, стрес и преживявания - могат да допринесат за пристъпите на паника. Като се има предвид това, основният проблем е страхът, често както по време на атаката, така и страхът, че може да възникне друг. Тези, които са деца на Бог чрез вяра в Исус Христос, в крайна сметка не трябва да се страхуват. Можем да се обърнем към Бог и Неговото Слово, за да ни помогнат да се научим как да управляваме чувствата на страх или паника, които може да имаме, независимо дали са свързани конкретно с панически атаки или в живота като цяло.

Библията не говори за панически атаки по име, но представя няколко ситуации, които биха могли да провокират една. Много пъти Библията съобщава, че хората са били „изпълнени със страх“. Това описва паниката. В режим на паника човек е напълно победен от реакцията на страха. Псалм 55: 4-8 описва какво е чувството на паническа атака: „Сърцето ми е в мъка в мен; ужасите на смъртта ме обзеха. Страх и трепет ме обзеха; ужас ме обзе. Казах: „О, да имах крила на гълъб! Щях да отлетя и да съм в покой. Щях да избягам далеч и да остана в пустинята. “Няколко стиха по-късно Давид пише:„ Що се отнася до мен, аз призовавам Бога и Господ ме спасява. Вечер, сутрин и пладне викам в беда и той чува гласа ми ”( Псалм 55: 16–17). Той завършва псалма, като казва: „Полагайте грижите си на Господа и Той ще ви подкрепи; той никога няма да позволи да се разклати праведният. Но ти, Боже, ще събориш нечестивите в ямата на гниенето; кръвожадните и измамните няма да изживеят половината си дни. Но аз се уповавам на вас ”( Псалм 55: 22–23 ).

Псалм 55 ни показва положителен отговор на моменти на страх. Ние викаме към Бог в нашето бедствие, припомняме Неговия характер и Неговата вярност и продължаваме да се доверяваме на Него. Първо Петър 5: 7 по същия начин ни насърчава да „хвърляте цялата си тревога върху [Бог], защото той се грижи за вас“. Отричането, че се страхуваме, преструването, че не се притесняваме, или обсебването на страховете ни може да допринесе телата ни да реагират в паника. Трябва да признаем своите страхове в рамките на безопасността на връзката ни с Бог. Можем да му предадем своите притеснения, защото Той е достатъчно голям, за да се справи с тях и ние принадлежим на Него в Исус Христос. „Не бой се“ е една от най-често срещаните заповеди в Библията. Бог разбира, че сме склонни да се страхуваме. Животът в този свят често е опасен и страшен. Но Бог не иска да живеем в този страх; Той иска вместо това да имаме вяра в Него ( Исаия 35: 4 ; 41:10 ; Лука 12: 4 ; 1 Петър 3:14). Когато започнем да се учим как да оставим Бог да се справи с ежедневните ни страхове, премахваме някои от стимулите, които биха могли да допринесат за паническа атака.

Може би най-добрият начин да започнете да правите това е да изучите характера и природата на Бог. Колкото повече познаваме Бог, толкова повече сме способни да Му се доверим. Колкото повече Му се доверяваме, толкова по-малко ще ни обземе страх. Това означава редовно изучаване на Божието Слово, прекарване на ежедневно време с Него в молитва и активна връзка с други вярващи. Когато се обградим с истината за Бог и позволим на Неговия Свети Дух да преобрази сърцата ни, ние израстваме във вярата си.

Филипяни 4: 4–8 предлага полезен съвет: „Радвайте се винаги в Господа. Пак ще го кажа: Радвай се! ... Не се тревожете за нищо, но във всяка ситуация, чрез молитва и молба, с благодарност, представяйте молбите си на Бог. И Божият мир, който надхвърля всяко разбиране, ще пази сърцата и умовете ви в Христос Исус. И накрая, братя и сестри, каквото е вярно, каквото е благородно, каквото е правилно, каквото е чисто, каквото е прекрасно, каквото и да се възхищавате - ако нещо е отлично или похвално - помислете за такива неща “. Когато се радваме, поверяваме страховете си на Господ, благодарим на Бога и не спираме да мислим за неща, които отразяват Божията святост и красота, ние сме по-малко склонни към безпокойство и паника. Всъщност Бог дори обещава, че Неговият мир ще пази сърцата и умовете ни, когато дойдем при Него в молитва.

Исус постави страха в перспектива, когато каза: „Не се страхувайте от онези, които убиват тялото, но не могат да убият душата. По-скоро се страхувайте от Този, който може да унищожи и душата, и тялото в ада ”( Матей 10:28 ). Той обръщаше внимание на факта, че повечето от това, от което се страхуваме, е временно и няма вечни последици. По-скоро трябва да съсредоточим притесненията си върху правилните отношения с Бог. Тогава той обеща да отговори на всички други наши нужди ( Филипяни 4:19 ; Матей 6:33 ). Един от начините да се съсредоточим върху важното е чрез прилагане на Притчи 3: 5: „Доверете се на Господа с цялото си сърце и не се облягайте на собственото си разбиране.“ Когато отказваме да позволим на ограниченото ни разбиране да определи нивото на спокойствие и радост, ние сме на път да избягаме от хватката на паническите атаки.
image  


Тагове:   Исус Христос,


Гласувай:
41


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lamb
Категория: Други
Прочетен: 239131
Постинги: 203
Коментари: 152
Гласове: 9434
Календар
«  Ноември, 2022  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930