Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2022 18:00 - Какво казва Библията за цинизма?
Автор: lamb Категория: Други   
Прочетен: 1457 Коментари: 3 Гласове:
38


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Циникът е човек, който вярва, че хората са мотивирани само от личен интерес и че в резултат на това не може да се вярва на никого. Цинизмът показва презрение към човешката природа като цяло и показва голяма доза недоверие. Тъй като циничните хора са пълни с презрение към своите ближни, християните не бива да бъдат известни като циници.

Библията има примери за хора, които са цинични. Йов се бори с песимизма в дните на своите мъчения, проклинайки деня на раждането си ( Йов 3 ). Йона показа цинично отношение към Ниневия с вярата си, че асирийците не заслужават Божията прошка ( Йона 4 ).

По времето на пророк Йеремия Божият съд падна върху народа на Юда заради неговото нечестие и идолопоклонство. Като част от Божия обвинителен акт за юдеите, Той говори думи, които могат да се разчетат като цинични:

„Пазете се от приятелите си; не вярвайте на никого от вашия клан. Защото всеки от тях е измамник, а всеки приятел клеветник. Приятелят мами приятеля и никой не говори истината. Те са научили езиците си да лъжат; те се уморяват с грехове. Вие живеете сред измамата; в своята измама те отказват да ме признаят ”( Йеремия 9: 4–6 ).

Разбира се, Бог не защитава цинизма сред праведниците; по-скоро Той разкрива как нацията, в стремежа си към беззаконие, е изоставила всякаква истина.

По дефиниция циниците са песимисти по отношение на живота. Тъй като според циника никой не действа от добри мотиви, никога няма да бъдат изпълнени обещания. Тези, които са достатъчно глупави, за да се доверят на някого, са обречени да бъдат жертви. Библията не учи на такъв песимизъм. Любовта „винаги се доверява, винаги се надява“ ( 1 Коринтяни 13: 7 ).

Циничните хора откриват неизправности. Те лесно виждат негативните качества на човек, нещо или идея и бързо ги посочват. Някои християни могат да попаднат в капана на цинизма и да го прикрият като „духовен“ или „разсъдлив“, тъй като критикуват определени християнски музиканти, подиграват се с определени християнски клишета или омаловажават определени християнски деноминации. Библията ни предупреждава да не критикуваме събратята си по вяра: „Нека спрем да си даваме присъди един на друг. Вместо това решете да не поставяте препъни камък или пречка пред брат или сестра “( Римляни 14:13 ).

Циничните хора са склонни да бъдат саркастични. Хуморът им е хаплив и често разяждащ. Сарказмът рядко, ако изобщо някога, служи на Божиите цели. „Ако се ухапете и се погълнете, внимавайте или ще бъдете унищожени един от друг“ (Галатяни 5:15 ). Циничната реч често е симптом на разочарование и огорчение в сърцето и Писанието ни предупреждава срещу такава отрова: „Погрижете се никой да не отстъпи от Божията благодат и да не порасне горчив корен , който да причини неприятности и да оскверни мнозина“ ( Евреи 12:15 ).

Основната основа за цинизъм е липсата на любов. Гордостта и липсата на самосъзнание също играят роля, тъй като циникът поставя мнението си за света на най-високия пиедестал. Например, един циник може да обвини факта, че няма приятелка, за незрялостта на всички момичета в неговия познат, вместо да разглежда собствените си грешки.

Цинизмът е продукт на нашата паднала природа, а не плод на Духа. Ние сме грешници и когато вървим по плът, е лесно за нас да приемем цинично отношение в отговор на страдание или разочарование. Бог обаче има по-добри планове за нас. Той иска да ни излекува и да освободи живота ни от цинизъм.

Ако цинизмът е взел активна роля във вашия живот, значи е време да потърсите Божието изцеление. Молитвата е ключова. „Призовавам те, Боже мой, защото ще ми отговориш; обърни ухото си към мен и чуй молитвата ми ”( Псалм 17: 6 ). Господ иска да чуе вашите викове за помощ и желае да изкупи циниците.

„Помилуй ме, Господи; изцели ме, защото съгреших против теб ”( Псалм 41: 4). Прошката не е нещо, което заклетия циник може лесно да поиска, но е от съществено значение. Прошката е противоположна на това, което Сатана иска; той иска да култивира цинична природа и да продължи греха вътре.

В крайна сметка ключът към справянето с цинизма в живота ни е самият Христос. Нуждаем се от Христос в сърцата си, за да премахне гнева, да разтвори горчивината и да ни направи ново творение. Продължаващата молитва на бившия циник ще бъде следната: „Нека тези думи от устата ми и това желание на сърцето ми бъдат приятни пред очите ти, ГОСПОДИ, моя скала и мой Изкупител“ ( Псалм 19:14 ).    


Тагове:   Исус Христос,


Гласувай:
381. kvg55 - lamb,
26.09.2022 23:26
Цинизмът е недостатък на ума, както завистта, злобата са недостатък на сърцето.
цитирай
2. shtaparov - И аз виждам цинизма като говорене на ...
29.09.2022 04:24
И аз виждам цинизма като говорене на лъжи,които охулват ближния или на примесени с изопачения истини,които не е прието да бъдат обсъждани на всеослучание от чисто морална гледна точка. Вид цинизъм е да прехвърлиш вината от болната глава на здравата,както го правеше комунизма и роденият от него македонизъм. Македонистите например са цинични измамници,които нямат уважение към Бога а православните богослови още не са разобличили лъжеучението на македонистката ерес в специални трудове,макар че това според мен е техен дълг.
цитирай
3. gardener - „Призовавам те, Боже мой, защото ще ми отговориш; обърни ухото си към мен и чуй молитвата ми."
30.09.2022 16:51
"Циникът е човек, който вярва, че хората са мотивирани само от личен интерес и че в резултат на това не може да се вярва на никого. Цинизмът показва презрение към човешката природа като цяло и показва голяма доза недоверие. Тъй като циничните хора са пълни с презрение към своите ближни, християните не бива да бъдат известни като циници."
Трудно, но не не е недостижимо, прощавам на всички и давам безнаказано да ме лъжат, крадат и подритват като парцал, да. Цинизмът е неудовлетвореност, а на тези, които са цинични но властват е ... предимство, а не недостатък. Кой е най-отявленият циник в РБ, а в Русия, разбира се ББ и ВП, но пък те са тачени христиени от нашата църква, да.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lamb
Категория: Други
Прочетен: 290388
Постинги: 216
Коментари: 167
Гласове: 10855
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031