Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2022 10:00 - Книгата на Левит
Автор: lamb Категория: Други   
Прочетен: 3248 Коментари: 1 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Мойсей е автор на Книгата на Левит.

Дата на писане: Книгата Левит е написана между 1440 и 1400 г. пр. Н. Е.

Цел на писането: Тъй като израилтяните бяха държани в плен в Египет в продължение на 400 години, понятието за Бог беше изкривено от политеистичните езически египтяни. Целта на Левит е да предостави инструкции и закони за насочване на грешен, но изкупен народ в отношенията му със светия Бог. В Левит се набляга на необходимостта от лична святост в отговор на светия Бог. Грехът трябва да бъде изкупен чрез принасяне на подходящи жертви (глави 8-10). Други теми, обхванати в книгата, са диетите (чисти и нечисти храни), раждането и болестите, които са внимателно регулирани (глави 11-15). Глава 16 описва Деня на изкуплението, когато се прави ежегодна жертва за грях на хората. Освен това Божият народ трябва да бъде внимателен в личния, моралния и социалния си живот.

Ключови стихове:

Левит 1: 4 , „Той трябва да положи ръката си върху главата на всеизгарянето и от негово име ще бъде прието да направи изкупление за него“.

Левит 17:11 , „Защото животът на едно същество е в кръвта и аз ви го дадох, за да се умилостивите пред олтара; кръвта е тази, която изкупва живота на човека“.

Левит 19:18 , „„ Не отмъщавай и не се обиждай на някой от твоя народ, но обичай ближния си като себе си. Аз съм ГОСПОД. “

Кратко обобщение: Глави 1–7 очертават предложенията, изисквани както от миряните, така и от свещеничеството. Глави 8–10 описват посвещаването на Аарон и неговите синове в свещеничеството. Глави 11–16 са предписанията за различни видове нечистота. Последните 10 глави са Божиите насоки към Неговия народ за практическа святост. Бяха организирани различни празници в поклонението на хората, свиквани и практикувани според Божиите закони. Благословии или проклятия биха съпътствали или спазването, или пренебрегването на Божиите заповеди (глава 26). Обетите на Господ са разгледани в глава 27.

Основната тема на Левит е светостта. Искането на Бог за святост в Неговия народ се основава на Неговата свята природа. Съответна тема е тази за изкуплението. Светостта трябва да се поддържа пред Бог и святостта може да бъде постигната само чрез подходящо изкупление.

Голяма част от ритуалните практики на поклонение изобразяват в много отношения личността и делото на нашия Спасител, Господ Исус Христос. Евреи 10 ни казва, че Моисеевият закон е „само сянка на добрите неща, които идват“, под което се разбира, че ежедневните жертвоприношения, принасяни от свещениците за греха на хората, са били представяне на крайната Жертва - Исус Христос, чиято жертва ще бъде веднъж завинаги за онези, които биха повярвали в Него. Придадената временно от закона святост един ден ще бъде заменена с абсолютното постигане на святост, когато християните заменят греха си с Христовата правда ( 2 Коринтяни 5:21 ).

Практическо приложение: Бог приема Своята святост много сериозно, ние също. Тенденцията в модерната църква е да създадем Бог по наш образ, давайки му атрибутите, които бихме искали да има вместо тези, които Неговото Слово описва. Пълната святост на Бога, Неговият блясък и Неговата „непристъпна светлина“ ( 1 Тимотей 6:16 ) са чужди понятия за много християни. Ние сме призовани да ходим в Светлината и да премахнем тъмнината в живота си, за да бъдем приятни в Неговите очи. Светият Бог не може да търпи явен, безсрамен грях в Своя народ и Неговата святост изисква от него да го накаже. Не смеем да проявяваме лекомислие в отношението си към греха или отвращението на Бог от него, нито трябва да го осветляваме по някакъв начин.

Хвалете Господа, че поради смъртта на Исус от наше име вече не трябва да принасяме жертви на животни. Левит е всичко за заместване. Смъртта на животните е заместително наказание за онези, които са съгрешили. По същия начин, но безкрайно по-добре, жертвата на Исус на кръста беше заместител на нашите грехове. Сега можем да застанем пред Бог на пълна святост без страх, защото Той вижда в нас Христовата правда.  


Тагове:   Исус Христос,


Гласувай:
201. kvg55 - lamb,
19.12.2022 23:04
Старият завет е история на еврейските племена и християните трябва да го отхвърлят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lamb
Категория: Други
Прочетен: 290360
Постинги: 216
Коментари: 167
Гласове: 10855
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031