Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01 09:00 - Какво е христология?
Автор: lamb Категория: Други   
Прочетен: 1804 Коментари: 0 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Думата „христология“ произлиза от две гръцки думи, означаващи „Христос / Месия“ и „дума“ - които се комбинират, означаващи „изучаване на Христос“. Христологията е изследване на Личността и делото на Исус Христос. Има много важни въпроси, на които Христологията отговаря:

Кой е Исус Христос? Почти всяка голяма религия учи, че Исус е бил пророк, или добър учител, или благочестив човек. Проблемът е, че Библията ни казва, че Исус е безкрайно повече от пророк, добър учител или благочестив човек.
Исус Бог ли е? Искал ли е някога Исус да бъде Бог? Въпреки че Исус никога не е произнасял думите „Аз съм Бог“, той е направил много други изявления, които не могат да бъдат правилно интерпретирани да означават нещо друго.
Защо девственото раждане е толкова важно? Девственото раждане е решаващо библейско учение, тъй като отчита заобикалянето на предаването на грешната природа и позволява на вечния Бог да стане съвършен човек. Какво означава, че Исус е Божият Син? Исус не е Божият Син в смисъла на това как мислим за отношенията баща/син. Бог не се е оженил и е имал син. Исус е Божият Син в смисъл, че Той е Бог, проявен в човешка форма ( Йоан 1: 1 , 14 ).

Библейското разбиране за Исус Христос е от решаващо значение за нашето спасение. Много култове и световни религии твърдят, че вярват в Исус Христос. Проблемът е, че те не вярват в Исус Христос, представен в Библията. Ето защо христологията е толкова важна. Помага ни да разберем значението на божеството Христово. Той демонстрира защо Исус е изкупителната жертва за нашите грехове. Христологията ни учи, че Исус трябваше да бъде човек, за да може да умре - и трябваше да бъде Бог, за да може Неговата смърт да плати за нашите грехове. Това е може би най -важната област на теологията. Без правилно разбиране за това кой е Исус Христос и какво е постигнал, всички други области на теологията също ще бъдат погрешни.
Задълбочено изследване на христологията има невероятно лично въздействие върху ежедневието на вярващия. Докато се задълбочаваме в сърцето на Исус, започваме да схващаме удивителната концепция, че Той, като напълно Човек и напълно Бог, обича всеки един от нас с безкрайна любов, чиято степен ни е трудно да си представим. Различните заглавия и имена на Христос в Писанието дават представа за това кой е Той и как се отнася с нас. Той е нашият добър пастир, който води, защитава и се грижи за нас като един от Своите ( Йоан 10:11 , 14 ); Той е Светлината на света, осветяващ нашия път през понякога тъмен и несигурен свят ( Йоан 8:12 ); Той е Князът на мира ( Исая 9: 6 ), внасяйки спокойствие в нашия бурен живот; и Той е нашата скала (1 Коринтяни 10: 4 ), неподвижната и сигурна база, на която можем да се доверим, за да ни пази и да сме сигурни в Него.

Проблемът с всяко от тези предположения е, че те получават само част от картината за това кой е Бог. Да, Бог контролира времето, но Той контролира и много повече. Той е мощен, но много по -мощен от слънцето. Той е навсякъде, но Той също надхвърля всичко. И, за щастие, макар че има някои неща, които не разбираме за Бог, Той е познаваем. Всъщност Той разкри всичко, което трябва да знаем за Него в Библията. Бог иска да бъде познат ( Псалм 46:10 ).

Истината се открива, а не се измисля. Той съществува независимо от знанията на някой за него. (Гравитацията е съществувала преди Нютон.)
Истината е неизменна, въпреки че нашите вярвания за истината се променят. (Когато започнахме да вярваме, че земята е кръгла, а не плоска, истината за земята не се промени, само нашата вяра за земята се промени.)

Първо, Бог съществува. Библията никога не спори за съществуването на Бог; просто го заявява. Фактът, че Бог е, трябва да се разбира от делата, които Той е създал ( Псалм 19: 1-6 ). Битие 1: 1казва: „В началото Бог създаде небето и земята.“ Това е просто, но мощно изявление. Вселената включва време, пространство, материя и енергия, така че всички видими елементи във Вселената са възникнали по Божия указ.
Същият Бог, който е създал всичко, също контролира тези неща. Той е суверен ( Исая 46:10 ). Този, който създава предмет, го притежава и има право да го използва, както сметне за добре. Крайната причина има краен авторитет. В Исая 44:24 Бог се представя като Този, „Който е направил всичко, Който единствен разпростря небето, Който разпръсна земята от мен“. Следващият стих казва, че Той „отхвърля ученето на мъдрите и го превръща в глупости“. Това очевидно е Бог със сила да прави каквото пожелае.

Бог е дух ( Йоан 4:24 ) и не може да бъде представен от нещо създадено; всъщност опитът да се създаде такова представяне е богохулен ( Изход 20: 4-6 ). Бог е неизменен ( Малахия 3: 6). Бог е всезнаещ ( 1 Йоан 3:20 ) и всеприсъстващ ( Псалм 139: 7-13 ). Той е свят и славен ( Исая 6: 3 ). Той е справедлив ( Второзаконие 32: 4 ) и справедливо ще съди всеки грях и неправда ( Юда 1:15 ).

Когато Исус влезе в нашия свят, Той ни показа Отец (Йоан 14: 7-9 ). Чрез Исус разбираме, че Бог се стреми да спаси изгубените ( Лука 19:10 ). Той е състрадателен ( Матей 14:14 ), Милостив е ( Лука 6:36 ) и прощава ( Матей 9: 1-8 ). В същото време Исус ни показва, че Бог ще съди неразкаялия се грях ( Лука 13: 5 ) и че Бог се ядосва на онези, които живеят лъжливо и отказват да признаят истината ( Матей 23 ).
Най -вече Исус ни показа, че Бог е любов ( 1 Йоан 4: 8 ). В любовта Бог изпрати Своя Син в света ( Йоан 3:16 ). Именно в любовта Исус умря на кръста за грешниците ( Римляни 5: 8). В любовта Той все още призовава грешниците към покаяние, за да изпитат Божията благодат и да бъдат наречени Божии деца ( 1 Йоан 3: 1 ).


Тагове:   Исус Христос,


Гласувай:
17Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lamb
Категория: Други
Прочетен: 290301
Постинги: 216
Коментари: 167
Гласове: 10855
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031