Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2019 11:59 - Образът от Даниил
Автор: lamb Категория: Други   
Прочетен: 116 Коментари: 0 Гласове:
10 Даниил 2:1 Във втората година от царуването на Навуходоносор царят видя сънища.Първо нека да разберем контекста на ситуацията.
През 604г. пр. Хр., в древния град Вавилон и над цялата Вавилонска империя царувал велик цар на име Навуходоносор.
Царят току що бил разширил империята си посредством много завоевания, включително завладял Ерусалим, пленявайки много евреи, сред които бил и младият Даниил.Могъществото на Навуходоносор над тогавашния свят било неоспоримо.
Една нощ, царят сънувал сън, който го смутил: той се събудил, но за нещастие, не могъл да си спомни съдържанието на съня, който сънувал...Даниил 2:2
Тогава той заповяда да повикат влъхвите и магьосниците и халдейците, за да явят на царя сънищата му.Цар Навуходоносор, като много други царе в древността, често се консултирал с астролози и гадатели, особено когато ставало дума за тълкуване на сънища.Обаче, този път, неговото желание било различно защото той изисквал не просто едно тълкуване на съня си: царят искал да разбере неговото съдържание!
Това желание било «необичайно» за гадателите, астролозите и всички останали... и те изпаднали в паника!Даниил 2:4 Тогава халдейците говориха на царя на сирийски:
«Царю, да си жив довека! Кажи съня на слугите си и ние ще разкрием значението му.»Също както и днес, царевите магьосници и астролози просто мамели онзи, който прибягвал да се консултира с тях.
Щяло да е лесно да измислят набързо нещо и да го представят като тълкувание на съня: обаче когато Навуходоносор поискал от тях да му кажат съдържанието на съня му, разбрал, че през времето на цялото му управление, неговите многоуважавани консултанти не били нищо повече от една обикновена шайка мошеници...Даниил 2:8,9
Царят отговори: (...)
«Защото сте се наговорили да говорите лъжливи и празни думи пред мене, докато решението ми се измени.
И така, разкажете ми съня и аз ще узная, че можете да ми кажете и значението му.»Както виждаме, царят заподозрял нещо: ако магьсниците и астролозите не можели да кажат съдържанието на съня му, то това означавало, че те са тумба измамници без никакви магически сили!Хванати на тясно, те се опитали да обяснят на царя, че неговото искане не е разумно, но това само спомогнало за това той да изпадне в «царска» ярост...
Даниил 2:12 Затова царят се разгневи много и се разяри, и заповяда да погубят всички вавилонски мъдреци.Благодарение на своя благороднически произход, Даниил не бил третиран като останалите пленници: напротив, той получил обучение, необходимо му, за да служи като съветник към царския двор.
Тъй като и той бил нареждан сред «Вавилонските мъдреци», смъртният указ засягал и него. Така че той побързал да се яви пред царя и да го помоли за кратка отсрочка преди да му открие съдържанието на съня.
Познавайки Данииловата честност, царят приел.
Даниил 2:19
Тогава тайната се откри на Даниил в нощно видение.
Молейки Бог да му открие съня на царя и тълкуванието му, Даниил получил положителен отговор.
На другата сутрин той се върнал при царя, нетърпелив да му разкаже всичко.
Даниил 2:27,28,30 Даниил отговори на царя:
«Тайната, която царят изисква, не могат да явят на царя нито мъдреци,нито влъхви, нито астролози.
Но има Бог на небеса, Който открива тайни; и Той явява на цар Навуходоносор онова, което предстои да стане в последните дни. (...)
Но колкото до мене, тази тайна не ми се откри чрез някоя мъдрост, която аз имам повече от всички живи.»
Винаги смирен, Даниил искал първо да отдаде цялата слава на неговия Бог в небесата преди да открие съня и тълкуванието на царя.
Даниил 2:31-35 : Сънят на Навуходоносор, който той веднага познал.
«Ти, царю, си видял голям образ. Този образ, който е бил велик и чийто блясък е бил превъзходен, е стоял пред теб; и изгледът му е бил страшен.
Главата на този образ е била от чисто злато, гърдите и мишците му - от сребро, коремът и бедрата му - от мед, краката му - от желязо, ходилата му - отчасти от желязо, а отчасти от кал.
Ти си гледал, докато се е отсякъл камък, не с ръце, който е ударил образа в ходилата му, които са били от желязо и кал, и ги е строшил.Тогава желязото, калта, медта, среброто и златото са се строшили изведнъж и са станали като прах по хармана лете; вятърът ги е отнесъл и за тях не се е намерило никакво място.А камъкът, който ударил образа, е станал голяма планина и е изпълнил целия свят.»
Нека да нарисуваме образа, който Навуходоносор е видялДаниил 2:36-38
Това е сънят; и ще кажем пред царя значението му.
Царю, ти си цар на царете, на когото небесният Бог даде царство и сила, могъщество и слава; и където и да живеят хората, горските зверове и небесните птици, Той ги е дал в твоята ръка и те е поставил господар над всички тях.
Ти си онази златна глава.
Както виждаме, всяка част от образа представлява едно царство.
Първото, златната глава, е Вавилон, на власт от 606 пр. Хр. до 539 пр. Хр.
Интересно е да забележим, че навсякъде в Библията името на Вавилон се свързва със злато.
Това царство е едно от чудесата на древния свят. Със своите величествени постройки и пищни градини Вавилон заслужава да бъде оприличен със златото, царят на всички метали.
Даниил 2:39
След тебе ще се издигне друго царство, по-долно от твоето.
След 67г. управление, Вавилонската империя била свалена от царството на Мидяните и Персите.
Мидо-Персийското управление продължило 208 години, от 539г. пр. Хр. до 331г. пр. Хр. Самият пророк Даниил бил жив свидетел на падането на Вавилон.
Представено от гърди и корем от сребро, Мидо-Персийското царство не било толкова богато като Вавилон, въпреки че негоната армия била много по-мощна.
Забележете, колкото повече намалява стойността на металите, толкова повече те се увеличават по здравина.Даниил 2:39 И друго, трето царство от мед, което ще завладее целия свят.През 331 пр. Хр. Гръцките войски разбили Персийския цар в известната битка при Арабела. Гърците били водени от могъщия цар Александър Велики.Така Гръцката империя била установена, покривайки много по-обширни територии отколкото предишните две.
Господството на Гръцката империя продължило 163 години, от 331г. пр. Хр. до 168г. пр. Хр.Даниил 2:40
Ще се издигне и четвърто царство, яко като желязо, понеже желязото строшава и сдробява всичко; и то ще строшава и стрива, както желязото, което строшава всичко.През 168г. пр. Хр. дошъл редът на Римската империя да наложи своето господство.Желязото перфектно символизира това царство: неговата военна дисциплина, неговото управление над завладените народи, неговите закони, всичко в него било като от желязо.Това царство продължило до 476г. след Христа.
Даниил 2:41А понеже си видял ходилата и пръстите отчасти от грънчарска кал и отчасти от желязо, това ще бъде едно разделено царство.
Даниил не предсказал пето всемирно царство, а разделението на четвъртото царство, което е Римската империя. Всъщност, това царство отслабнало и било атакувано от варварски племена, който накрая го унищожили.
Също като пръстите от краката на образа тези племена били десет на брой. Седем от тях формирали Европейски народи, но останалите три изчезнали.
Нека да разгледаме тези десет племена.
Римската империя била разделена на десет части:
Сакси, от тях произлизат днешните англичани.
Франки, от тях произлизат днешните французи.
Алемани, от тях произлизат днешните германци.
Вестготи, от тях произлизат днешните испанци.
Суеви, от тях произлизат днешните португалци.
Ломбарди, от тях произлизат днешните италианци.
Бургунди, от тях произлизат днешните швейцарци.
Херули, те са изчезнали като народ.
Вандали, те са изчезнали като народ.
Остготи, те са изчезнали като народ.
Даниил 2:43 И както си видял желязото смесено с глинена кал, така те ще се размесят с потомците на други родове хора; но няма да се слеят един с друг, както желязото не се смесва с калта.
Даниил предсказа, че въпреки усилията им, Европейските народи няма да успеят да се обединят до там, че да създадат пета световна империя.Карл Велики, Чарлз Пети, Луи XIV, Наполеон, Уилям II и Хитлер поред са се опитвали да поставят Европа под властта на един владетел, но мечтата на всеки един от тях се е проваляла.Да обобщим тълкуванието на съня на царя
Даниил 2:44 И в дните на онези царе небесният Бог ще издигне царство, което довека няма да се разруши и владичеството над което няма да премине към друг народ; но то ще строши и довърши всички тези царства, а самото то ще пребъде довека.Бог не ни е дал това пророчество, само за да задоволи нашето любопитство по история.Той иска да ни предупреди, че историята върви към своя край и изпълнението на много важни събития: завръщането на Исус Христос, Който ще издигне Неговото царство, слагайки край на този свят.Гласувай:
10
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lamb
Категория: Други
Прочетен: 70941
Постинги: 145
Коментари: 38
Гласове: 1222
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930