Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2020 12:58 - Двата закона
Автор: lamb Категория: Други   
Прочетен: 156 Коментари: 1 Гласове:
11Библията говори за два отделни закона:
- единият закон, който е отменен на кръста;
- и другия, който никога не се отменя, а остава вечно.
Деяния 15:5 Но някои от повярвалите сред фарисейската секта станаха и казаха:
«Нужно е да се обрязват езичниците и да им се заръча да пазят Моисеевия закон.»
Първо, има един закон, който Библията нарича «Моисеев закон».
Това е бил церемониален закон, който много ясно е обяснявал как трябва да се извършва жертвената система и е описвал службите, които трябва да се правят в земното светилище.«Божият закон» е вторият закон, за който Библията говори.
Това е морален закон, Декалог, отразяващ характера на Бога.
И така, нека да запомним, че има два закона, които се различават един от друг:
- Моисеев закон или церемониален закон;
- Божи закон или морален закон.
Изход 31:18 И като свърши говоренето Си с Моисей на Синайската планина, Господ му даде двете плочи на свидетелството, каменни плочи, написани с Божия пръст.
Много неща отличават церемониалния от моралния закон.Първо, церемониалният закон е бил написан от Мойсей в книга.Моралният закон е бил написан от Бог на каменни плочи.Второзаконие 31:26 Вземете тази книга на закона и я сложете край ковчега за плочите на завета на Господа, вашия Бог.Изход 25:16 И да сложиш в ковчега плочите на свидетелството, които ще ти дам.3 Царе 8:9 В ковчега нямаше друго освен двете каменни плочи.Моисеевият закон е бил поставен до ковчега на завета, докато Божият закон е бил поставен вътре в ковчега на завета.
Законът на Мойсей обяснява как да се принасят жертви, да се празнуват празници и т.н. Затова той се нарича «церемониален закон».
Моралният закон не говори за церемонии и жертви. Цялостния му текст, Десетте заповеди, се намират в книгата Изход 20:2-17 и Второзаконие 5:6-21.Всъщност, Христос, чрез смъртта Си на кръста стана Божие жертвено Агне за греховете на света.Матей 5:17,18 [Исус пак рече:] «Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците? Не съм дошъл да разруша, но да изпълня.
Докато премине небето и земята, нито една йота, нито една чертица от закона няма да премине.»Затова нека да внимаваме когато казваме или ни казват, че Исус е отменил закона.Исус ясно заявява, че Той не е дошъл да отмени моралния закон, Декалога, който отразява характера на самия Бог.Матей 19:16-19 «Учителю, какво добро да направя, за да имам вечен живот?»А Той му отговори: «Защо питаш Мене за доброто? Един Бог има, Който е добър. Но ако искаш да влезеш в живота, пази заповедите.»Каза Му: «Кои?»Исус отвърна: «“Не убивай,” “не прелюбодействай,” “не кради,” “не лъжесвидетелствай,” “почитай баща си и майка си.”»Христос винаги е показвал огромно уважение към Десетте Божи заповеди.Той никога не е отменял Десетте заповеди, а напротив, учеше народа да ги спазва.Каква сложна главоблъсканица е това за онези, които не правят разлика между церемониалния и моралния закон!
Решението на тази енигма е много просто: грехът представлява нарушение на моралния закон, който е Десетте заповеди.Поради това престъпване на моралния закон е бил даден церемониалния закон, който е обяснявал жертвената система, която е трябвало да бъде практикувана, до идването на съвършената жертва, Божия Агнец, Който даде живота Си за греховете на света.Така, знаейки моралния закон, ние разбираме кога сме извършили грях и можем да поискаме прошка от Бога.
Сам Бог направи разлика между Своя закон, Декалога, и закона на Моисей, който израилтяните трябваше да пазят до идването на Исус, перфектния Божи Агнец.


Тагове:   двата закона,


Гласувай:
11
01. elizabethborislavova - Браво
25.01.2020 16:15
Точно казано.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lamb
Категория: Други
Прочетен: 70927
Постинги: 145
Коментари: 38
Гласове: 1222
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930