Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02 15:00 - Какво е Библията?
Автор: lamb Категория: Други   
Прочетен: 3813 Коментари: 2 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Думата „Библия“ идва от латинските и гръцките думи, означаващи „книга“, подходящо име, тъй като Библията е книгата за всички хора, за всички времена. Това е книга като никоя друга, в клас сама по себе си.
 
  Шестдесет и шест различни книги съдържат Библията. Те включват книги от закона, като Левит и Второзаконие; исторически книги, като Ездра и Деяния; книги с поезия, като Псалми и Еклисиаст; книги с пророчества, като Исая и Откровение; биографии, като Матей и Йоан; и послания (официални писма) като Тит и Евреи.
 
  Какво е Библията? - Авторите Около 40 различни човешки автори са допринесли за Библията, написана за период от около 1500 години. Авторите са били рибари, свещеници, държавни служители, фермери, пастири и лекари. От цялото това разнообразие идва невероятно единство, с общи теми, вплетени навсякъде.
 
  Единството на Библията се дължи на факта, че в крайна сметка тя има един Автор - самият Бог. Библията е „вдъхновена от Бог“ ( 2 Тимотей 3:16 ). Човешките автори са написали точно това, което Бог е искал да напишат, а резултатът е съвършеното и свято Божие Слово ( Псалм 12: 6 ; 2 Петър 1:21 ).
 
  Какво е Библията? - Разделенията Библията е разделена на две основни части: Стария Завет и Новия Завет. Накратко, Старият Завет е историята на нацията, а Новият Завет е историята на Човек. Нацията беше Божият начин за въвеждане на човека - Исус Христос - в света.
 
  Старият завет описва основаването и запазването на израелската нация. Бог обеща да използва Израел, за да благослови целия свят ( Битие 12: 2-3 ). След като Израел се утвърди като нация, Бог създаде семейство в рамките на тази нация, чрез което ще дойде благословението: семейството на Давид ( Псалм 89: 3-4 ). Тогава от семейството на Давид беше обещан един Човек, който ще донесе обещаната благословия ( Исая 11: 1-10 ).
 
  Новият завет подробно описва идването на обещания човек. Името му беше Исус и Той изпълни пророчествата на Стария Завет, тъй като живееше съвършен живот, умря, за да стане Спасител, и възкръсна от мъртвите.
 
  Какво е Библията? - Централният характер Исус е централният герой в Библията - цялата книга наистина е за Него. Старият завет предсказва Неговото идване и поставя началото на Неговото влизане в света. Новият Завет описва Неговото идване и Неговата работа да донесе спасение в нашия грешен свят.
 
  Исус е нещо повече от историческа личност; всъщност Той е нещо повече от човек. Той е Бог в плът и Неговото идване беше най -важното събитие в историята на света. Самият Бог стана човек, за да ни даде ясна, разбираема картина за това кой е Той. Какъв е Бог? Той е като Исус; Исус е Бог в човешка форма ( Йоан 1:14 , 14: 9 ).
 
  Какво е Библията? - Кратко резюме Бог създаде човека и го постави в перфектна среда; обаче човекът се разбунтува срещу Бога и падна от това, което Бог го е замислил да бъде. Бог постави света под проклятие поради греха, но незабавно стартира план за възстановяване на човечеството и цялото творение до първоначалната им слава.
 
  Като част от Своя план за изкупление, Бог извика Авраам от Вавилон в Ханаан (около 2000 г. пр. Н. Е.). Бог обеща на Авраам, сина му Исаак и внука му Яков (наричан още Израел), че Той ще благослови света чрез техен потомък. Семейството на Израел емигрира от Ханаан в Египет, където израства като нация.
 
  Около 1400 г. пр. Н. Е. Бог изведе потомците на Израел от Египет под ръководството на Мойсей и им даде Обещаната земя, Ханаан, като своя собствена. Чрез Мойсей Бог даде на народа на Израел Закона и сключи завет (завет) с тях. Ако те останат верни на Бога и не следват идолопоклонството на околните народи, тогава те ще просперират. Ако изоставят Бога и следват идоли, тогава Бог ще унищожи нацията им.
 
  Около 400 години по -късно, по време на царуването на Давид и неговия син Соломон, Израел се втвърди във велико и могъщо царство. Бог обеща на Давид и Соломон, че техен потомък ще управлява като вечен цар.
 
  След царуването на Соломон израелският народ беше разделен. Десетте племена на север бяха наречени „Израел“ и издържаха около 200 години, преди Бог да ги осъди за идолопоклонството им. Асирия превзе Израел в плен около 721 г. пр. Н. Е. Двете племена на юг бяха наречени „Юда“ и продължиха малко по -дълго, но в крайна сметка и те се отклониха от Бога. Вавилон ги превзе в плен около 600 г. пр.н.е.
 
  Около 70 години по -късно Бог милостиво върна остатък от пленниците в тяхната собствена земя. Йерусалим, столицата, е възстановен около 444 г. пр. Н. Е. И Израел отново установява национална идентичност. Така Старият завет се затваря.
 
  Новият завет се отваря около 400 години по -късно с раждането на Исус Христос във Витлеем. Исус беше потомството, обещано на Авраам и Давид, Този, който ще изпълни Божия план за изкупуване на човечеството и възстановяване на творението. Исус вярно завърши Своето дело - Той умря за греха и възкръсна от мъртвите. Смъртта на Христос е основата за нов завет (завет) със света. Всички, които имат вяра в Исус, ще бъдат спасени от греха и ще живеят вечно.
 
  След възкресението си Исус изпрати учениците Си да разпространяват навсякъде новините за живота и силата си да спасява. Учениците на Исус тръгнаха във всички посоки, разпространявайки добрата новина за Исус и спасението. Те пътували през Мала Азия, Гърция и цялата Римска империя. Новият Завет се затваря с предсказание за завръщането на Исус, за да съди невярващия свят.


Тагове:   Исус Христос,


Гласувай:
26Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - lamb,
03.02 22:38
Библията е история на еврейското племе.
цитирай
2. cefulesteven - Библията е история на еврейското ...
05.02 20:27
kvg55 написа:
Библията е история на еврейското племе.


Не е точно така. В Стария завет, книгите са исторически, законоположителни, учителни, пророчески. Това, което каза се отнася до историческите книги. Законоположителните са началото на еврейското законодателство. Но пророческите и учителните са за всички. И това е само Стария завет, Новия вече е сключен с цяло човечество.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lamb
Категория: Други
Прочетен: 350297
Постинги: 242
Коментари: 192
Гласове: 11887
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031